lunes, 5 de enero de 2015

SEGUEIXEN ELS MITES



SEGUEIXEN ELS MITES
                                                                           Onofre Vaquer
Per contestar al pamflet de resposta d'Andreu Salom del Felanitx del 24-12-2014 necessitaria una llarga xerrada però faré unes precisions. És anacrònic parlar de nacions abans del segle XIX en que els romàntics inventen les nacions i la seva història, el que Hobsbawm ha anomenat l'invent de la tradició a càrrec de l'estat i d'elits culturals. El terme nació hi era abans però tenia un significat distint, d'origen ètnic. Un diputat a les Corts de Cadis diu que a Amèrica hi ha tres nacions: blancs, indis i negres. La construcció de d'identitat espanyola i de la idea de la història d'Espanya que té la gent, tal com l'entén el nacionalisme espanyol, fou obra de Modesto Lafuente  i de Cánovas del Castillo, i després de Menéndez Pidal que converteix el relat medieval de Castella en element fundador de la nació espanyola. Després Víctor Balaguer, Antoni i Pròsper de Bofarull i Salvador Sanpere i Miquel s'inventaren alguns mites catalanistes que encara repeteixen moltes persones que no són historiadors.
La Nova Planta no foragità el català, al text no hi ha cap referència a la llengua. A més, els austriacistes empraven el castellà com a llengua d'escriptura no sols a llibres (com Feliu de la Penya) sinó fins i tot a pamflets propagandístics (es poden veure a la Biblioteca de Catalunya a la sèrie papers bonsoms). A l'arxiu de Viena he vist les memòries personals dels austriacistes catalans que s'exiliaren i estan en castellà. Els virreis austriacistes a Mallorca presenten escrits en castellà davant el Gran i General Consell, així ho feu el comte de Savellà (català, senyor de Felanitx) i el marqués de Rubí. El 1707 la vila de Felanitx volgué festejar el triomf carolí del comte de Savellà, una mena d'ofrena de vassalls al seu senyor, i editen un opuscle amb poemes en castellà. Fou Carles III el 1768 qui ordenà que es fessin en castellà les sentències dels tribunals i l'ensenyança de primeres lletres. A moltes escoles es seguiren fent classes en català fins a principis del segle XX com han revelat Rovira i Virgili i Coromines. Els protocols notarials es seguiren fent en català fins 1862.
Les lleis castellanes s'imposaren a València però no a Catalunya ni a Mallorca. Molta gent creu que sols quedà el dret civil (això fou el 1889). La Nova Planta de Mallorca especifica que en tot lo no comprés s'aplicaran "todas las Reales Pragmáticas y Privilegios conque antiguamente se governava ese reyno".  El 10-9-1725 els regidors de Palma escriuen una carta al rei (Arxiu de la Corona d'Aragó) en que sol•liciten que a l'Audiència hi hagi magistrats de l'Antic Regne de Mallorca "por conservar Mallorca el antiguo derecho civil, penal, procesal y mercantil que no fue abolido en 1716". El mateix passa a Catalunya amb les seves constitucions.
Hi ha hagut una idealització de la situació catalana abans de 1714. S'ha arribat a escriure que Catalunya perdé la sobirania però aquesta la tenia el rei. Les Corts catalanes sols podia convocar-les el rei, podien fer propostes però les havia d'aprovar el rei. Des de 1599 no es conclogueren Corts fins el 1702 amb Felip V que atorgà tot el que li demanaren. Les institucions que desaparegueren amb la Nova planta no eren institucions democràtiques, eren oligàrquiques amb mans de la noblesa i el clergat que abans no pagaven impostos i després n'hauran de pagar segons els seus béns (el cadastre).

                                        (Setmanari Felanitx 2-1-2015)

No hay comentarios: