lunes, 5 de enero de 2015

NO PAGAR EL DEUTE



NO PAGAR EL DEUTE
Onofre Vaquer*
            Darrerament han sorgit grups que sostenen que no s'ha de pagar el deute públic, o al menys no s'ha de pagar amb la rapidesa que exigeixen els creditors. No es una proposta nova, ja ho feren els agermanats al segle XVI i alguns dirigents del segle XX. En els dos casos la cosa no sortí bé.
            El 1515 el deute de la Universitat de Mallorca suposava pagar anualment uns interessos (pensions dels censals) de 44.000 lliures. El 90 % dels ingressos dels imposts ordinaris (les talles) es destinaven al pagament de les pensions. Les talles eren l'equivalent actual de l'IBI o sa contribució que encara diu sa gent. A ciutat de 5.000 veïns sols 1.800 pagaven les talles i els ciutadans no pagaven talles per les possessions que tenien a les viles. El principi ideològic bàsic pel que lluitaren els agermanats fou de redempció total dels censals perquè significaria la desaparició dels imposts indirectes que gravaven el consum i que cobraven directament els creditors censalistes a través de la Universal Consignació. Pretenien tornar el capital fent cas omís a les pensions pendents de pagament, i es devien les dels darrers 8 anys. Deien que havien pagat interessos molts anys i no n'havien de pagar més. No cal repetir el que va passar amb els agermanats (vegeu un resum al nostre llibre Una Sociedad del Antiguo Régimen, vol. II pp. 897-919). A més dels morts en batalla, hi hagué 200 execucions, confiscacions de béns, condemnats a galeres i multes pels altres. per valor de 113.288 lliures. Podeu veure les multes que pagà cada un dels agermanats a la nostre web www.llinatgesdemallorca.com i un estudi a Mayurqa núm. 26. El deute de Mallorca continuà fins el 1835, any en que es creà l'estat espanyol centralitzat, els impostos els recolliria l'estat que va assumir el deute mallorquí.
            L'any 1974 a la Universidad de La Rábita vaig fer amistat amb un llatinoamericà que tirava pestes contra el Fons Monetari Internacional. Deia que el FMI estava dominat per les oligarquies capitalistes i que les recomanacions que feien als països menys desenvolupats eren per afavorir els grans capitalistes, no hi havia que seguir les seves recomanacions. També era partidari de nacionalitzà la banca. Jo m'identificava totalment amb el seu pensament. El 1985 arribà per primer cop a la presidència del Perú, es deia Alan García. El 1986 el PIB va créixer un 10 % però els anys següents no fou igual. Endarrerí el pagament del deute extern dedicant-li el 10 % del valor de les importacions i rebutjà els consells del FMI. Els resultats econòmics foren desastrosos, la hiperinflació arribà al 1.722 % el 1988 i al 2.775 % el 1989 amb importants devaluacions de la moneda.
            El principal problema d'Espanya és que el deute extern no sols és públic també és privat. En altre temps l'estat demanava als ciutadans que subscriguessin deute del tresors però al estar aquests endeutats s'hagué d'acudir a la finançació exterior. No pagar el deute podria tenir conseqüències molt negatives per l'economia i es perdria el crèdit extern.
                                                                                * Historiador
(Publicat a Diario de Mallorca el 18-9-2014)
http://www.diariodemallorca.es/opinion/2014/09/18/pagar-deute/962511.html

No hay comentarios: