lunes, 5 de enero de 2015

REPLICA



REPLICA
Na Margalida Font al Felanitx del 14-11-2015 escriu un article titulat "Corrupció i  independentisme" on considera que l'independentisme existent a Catalunya es deu a voler sortir d'un estat on hi ha corrupció. No crec que tingui res a veure una cosa amb l'altra. La majoria de casos de corrupció a l'estat espanyol s'han donat a comunitats autònomes, no a l'administració estatal. Catalunya no és una excepció, tots els fills d'En Pujol estan imputats a casos de corrupció derivats del famós tres per cent de comissió a les obres adjudicades per CIU quan ha estat al front de la Generalitat. Actualment grups catalans denuncien la corrupció a la sanitat catalana però les informacions no arriben als mitjans de comunicació. A un país petit és més fàcil que es donin casos de corrupció. Si les Balears fossin independents hi hauria més corrupció quan governa el Partit Popular. recordem que Jaume Matas en el cas MAPAU fou exonerat per un jutge que era veïnat seu (aquí tots ens coneixem deia en Cañellas) i que havia estat anomenat jutge del Tribunal Superior pel mateix Matas (a través del Parlament). La fiscalia anticorrupció, gràcies a la qual s'han destapat la majoria d'escàndols, fou creada per l'estat, pel darrer govern de Felipe González (després de l'escàndol Roldán) i quan el PP arribà al govern va cessar al fiscal Jiménez Villarejo.
 L'increment de l'independentisme a Catalunya és una reacció contra les polítiques del PP. Després del primer govern d'Aznar, ERC passà d'un diputat a 8 al Congrés de Diputats. La suspensió d'alguns articles de la reforma de l'Estatut d'Autonomia, aprovat pel Congrés de Diputats i en referèndum a Catalunya, per part del Tribunal Constitucional a instàncies del PP el 1210, incrementà l'independentisme. Els estatuts de València i d'Andalusia tenen articles semblants i no han estat declarats anticonstitucionals perquè el PP no els ha denunciat.  Si un ministre cap de fava diu que hay que españolizar a los niños catalanes s'incrementa l'independentisme, com quan jutges forasters s'oposen a la immersió lingüística de nins castellanoparlants. No sé si els mites nacionalistes, creats a finals del segle XIX i que no resisteixen el més mínim examen històric, han influït en el sentiment nacionalista. No tenen perquè, Oriol Junqueres ha dit que no és nacionalista, que és independentista. Veim que aquests dies es repeteixen els mites inventats en ocasió del tricentenari de 1714. Aquests mites són denunciats pels historiadors, jo ho vaig fer al llibre "Mites i tòpics de la història d'Espanya i de Mallorca" i ara ho ha fet el famós historiador britànic Henry Kamen, resident a Barcelona, a "España y Cataluña". A la Universitat Pompeu Fabra es va fer un congrés sota el títol "Història inventada i propaganda política a la guerra de successió".   
 D'altra banda crec que molts d'independentistes no han pensat en les conseqüències econòmiques d'una independència amb la sortida de la Unió Europea i la deslocalització d'empreses.
                             Onofre Vaquer       
(Publicat al setmanari Felanitx el 21-11-2014)

No hay comentarios: