domingo, 25 de enero de 2015

RESPOSTES



RESPOSTES
Onofre Vaquer
Estic completament d'acord amb J.A.G. quan diu "no crec necessari que el problema actual de Catalunya s'haja de plantejar en termes d'Història". El que jo critico són el mites i tòpics que es repeteixen sense fonament històric. No tinc objeccions que fer als escrits d'A. Maimó i J.A.G., sí als de Margalida Font i Andreu Mir. Els informes en contra de la llengua catalana citats són informes però no lleis. També hi ha informes recomanant la continuïtat de les velles institucions (un d'Asfeld) i no els feren cas. La Nova Planta no té cap disposició lingüística. Si aneu a un arxiu veureu que tota la documentació oficial està en català fins el 1768. L'única excepció són les sentències de la Reial Audiència que abans es feien en llatí i s'ordena que després del procés, que es feia en català, els relators les han de traduir al castellà en lloc del llatí. Felip V no tenia cap interès en la llengua castellana, no la va aprendre mai, ell sols parlava francès, ja hi havia traductors. En canvi, l'arxiduc Carles parlava castellà i aquesta serà la llengua de la seva cort a Barcelona quan s'intitulava Carles III. Quan Mallorca serà austriacista envien a Barcelona al marqués de la Torre, senyor del Fangar, que fa un discurs en castellà i a més escrivia sempre en castellà, com les cartes al seu germà, com els altres austriacistes. Si haguessin guanyat els austriacistes el castellà s'hauria imposat abans. És curiós que quan Catalunya s'ha separat de la monarquia hispànica la llengua emprada a les instàncies superiors ha estat la castellana. Durant la revolta catalana de 1640, la mal anomenada guerra dels segadors, Catalunya passa a dependre de França i hi haurà un virrei francès, aquest no entenia el català i sí el castellà, els catalans no entenien el francès, per això les reunions oficials es fan en castellà. Durant la guerra del francès, el 1812 Napoleó annexionà Catalunya a França, davant les protestes de Josep I, i es proposà traduir el còdex napoleònic al català, els juristes catalans s'hi oposen i voten a favor del castellà en lloc del català, diuen que és la llengua de cultura, dels espectacles, dels missers i clergues. Ja abans, Capmany, de família austriacista, havia dit que el català era una llengua inútil per la república de les lletres. No se com encara s'atribueix a Felip V la imposició del castellà, tòpic que ja desmunta Rovira i Virgili. La imposició és més tardana. La caparrudesa dels que volen abandonar els mites en recorda la frase de Nietzche "de vegades la gent no vol escoltar la veritat perquè no vol que les seves il·lusions siguin destruïdes".
Andreu Salom deia en un escrit que Catalunya es va convertir en una colònia de Castella. No des del punt de vista econòmic. Per definició una colònia és un lloc del que la metròpoli se'n porta primeres matèries i els ven productes manufacturats, en aquest sentit Castella ha estat una colònia de Catalunya. Quan Martínez Shaw, després de ser molts d'anys catedràtic de la Universitat de Barcelona, va deixar Catalunya va dir que Felip V havia estat el rei que més havia beneficiat als catalans. Es referia a que va eliminar les duanes interiors de la península que va permetre als catalans anar a vendre els seus productes a Castella sense pagar aranzels. Això va permetre el desenvolupament de la indústria tèxtil catalana i molt més encara el proteccionisme de l'estat espanyol al segle XIX impedint l'entrada de teixits anglesos, més bons i molts més barats. Durant el franquisme els latifundistes andalusos duien els seus estalvis milionaris als bancs que els invertien a Catalunya.
En lloc de retrocedir els mites se'n creen de nous. Els meus amics d'Omnium Cultural de Barcelona estan que trinen amb en Jordi Bilbeny i el seu Institut Nova Història que s'inventen nous mites i històries impossibles com que en Cervantes era català i tenen el suport d'ajuntaments i mitjans de comunicació.
Al meu escrit sobre la Guerra de Successió hi ha un error. Diu que l'emperador Leopold descendia d'un germà de Felip II quan havia d'haver dit d'un germà de Carles V (Ferran).     (Felanitx 23-1-2015)

No hay comentarios: