lunes, 28 de febrero de 2011

¿ON VA NÉIXER CRISTÒFOL COLOM?

Onofre Vaquer Bennasar*

¿ON VA NÉIXER CRISTÒFOL COLOM?

Darrerament proliferen als diaris declaracions de personatges, els quals no són historiadors, que afirmen que Cristòfol Colom era mallorquí de Felanitx i fill del príncep de Viana. Una afirmació sense cap fonament i que cap historiador subscriuria. Des de que Lluís Ulloa el 1928 afirmà que el Descobridor d’Amèrica seria d’algun territori de parla catalana, han proliferat les teories sobre el Colón català, mallorquí, eivissenc o sard. Ningú ha aportat cap document que avali cap d’aquestes teories. L’absurda teoria de Joan Cerdà, que considera que Colón era fill del príncep de Viana, partia d’una suposada carta del príncep al governador de Mallorca en que li deia que havia deixat embarassada una tal Margalida. En Cerdà no havia vist el document sinó una nota a una biografia que no cita la font, on no es diu que la tal Margalida fos Colom ni que visqués prop del castell de Santueri, on el príncep no hi va estar reclòs. Darrerament s’ha trobat a l’Arxiu de la Corona d’Aragó el document i va dirigit al governador de Sicília, no al de Mallorca.
El 1991 vaig publicat un llibret intitulat ¿Dónde nació Cristóbal Colón? (El Tall) on exposava la teoria genovesa i la mallorquina sense arribar a cap conclusió. He vist la pràctica totalitat dels protocols mallorquins de la segona meitat del segle XV (emprats pels meus treballs sobre comerç i esclaus) i no es pot documentar ningú que com a hipòtesis es pugui considerar el Descobridor, si bé vaig poder documentar a Mallorca alguns dels seus amics com Lluís de Santàngel o Miquel de Cuneo de Savona. També vaig documentar una família de mercaders genovesos establerta a l’illa que es deien de Columnis, vaig formular una hipòtesi de treball per veure si el descobridor podria ser d’aquesta família; a les meves recerques a Gènova vaig documentar membres d’aquesta família, inclòs un Cristoforo de Columnis, però vaig comprovar que es tractava d’una família diferent i que es tractava dels Colonna. A l’arxiu de Florència vaig documentar un Colombo di Mateo el 1427. A la Toscana la majoria de famílies no tenen llinatge, s’emprava el patronímic, el nom del pare, als textos llatins en genitiu i en italià amb un di davant del nom del pare. Aquest Colombo tenia un fill Domenico de 6 anys. Al cadastre de 1450 no apareix cap membre de la família a cap parròquia de Florència, haurien emigrat o haurien mort tots. La família podria haver emigrat a la senyoria de Gènova. Allà el patronímic del pare es convertiria en llinatge, com passava a Mallorca, encara al XVI, amb els emigrants procedents de Ragusa o Venècia.
Cap teoria pot desbancar la genovesa oficial sense aportar documents i la genovesa en té. Tota els cronistes del XVI consideren que Colón era genovès si bé no es posen d’acord sobre el lloc de naixement dins la senyoria de Gènova, i ell mateix ho confirma a la institució de mayorazgo. El document del 11-10-1496 pel que tres germans Colombo de Quinto acorden que un d’ells anirà a Hispània a trobar-se amb Christoforum de Columbo armiratum regis Ispanie, enllaça la documentació genovesa amb el descobridor de Amèrica. El descobridor es deia Cristoforo di Colombo i es curiós que els historiadors es boten el di. El darrers documents que s’han descobert sobre Colón confirmen la teoria tradicional genovesa. A les inquisicions que feu Bobabilla a Santo Domingo (trobades recentment a l’Arxiu de Simancas), un testimoni diu que Bartolomé Colón va fer tallar la llengua a una dona per dir que D. Diego feu de teixidor fins que va anar a Castella, i també es diu que el pare de D. Cristóbal era teixidor.

Fa poc vaig donar una conferència a Omnium Cultural de Barcelona, on creuen que Colón era català, exposant la genovesitat del descobridor. El treball serà publicat al proper número del bolletí del Centre d’Estudis Colombins de dita entitat. També el proper número de la revista Segell (Palma: Lleonard Muntaner) publicarà altre treball meu on queda clar que Colón era genovès.
* Historiador

(Publicat a Diario de Mallorca el 26-8-2008)

L’article anunciat del bolletí del Centre d’Estudis colombins es pot consultar a internet: http://www.cecolom.cat/media/files/file_460_1472.pdf, pp.10-15 (“Recerques sobre l’origen de Cristòfol Colom”). Vegeu el nostre article “L’origen de Cristòfol Colom i el judaisme”, a la revista Segell núm. 3 (Palma: Lleonard Muntaner, 2006).

No hay comentarios: