lunes, 28 de febrero de 2011

CARTES AL DIRECTOR NO PUBLICADES

Algunes cartes al director enviades a Diario de Mallorca que no han estat publicades.

MEDIAS VERDADES
Sr. Director:
El Partido Popular, en su campaña de demagogia permanente, hace afirmaciones en que no dice toda la verdad. Cuando hubo las detenciones del Palma Arena se quejaron del trato otorgado a los presuntos delincuentes, por ir esposados, y Rajoy afirmó que el juez los puso en libertad. Lo que no dijo es que fue después de pagar una fianza. Hay gente que se pregunta porqué el que roba una gallina va esposado y se pretende que los que malversan 52 millones de fondos públicos no hay que esposarlos. El otro día unos diputados del PP decían que Rubalcaba les espía y que les había dicho yo oigo lo que decís, afirmaban que lo hacía con Sitel, pero lo que completaba la frase era por la radio. Montoro ha estado en Palma y ha dicho que mientras otros países como Francia bajan el IVA el gobierno español lo sube. Lo que no ha dicho es otros países tienen un IVA muy superior al español y que lo seguirán teniendo. Si uno va a tomarse una cerveza a un bar de Alemania le cargaran un IVA del 19 %, en España es del 7 % y con la subida será del 8 %. Señores de PP, no crean que con su demagogia van a convencer a los que no son sus incondicionales.
Onofre Vaquer


GONZALEZ PONS
González Pons ha declarado que las elecciones del próximo mes de mayo serán un referéndum sobre si Zapatero si o no. Pues no, las elecciones serán para elegir a los miembros de los ayuntamientos, los parlamentos autonómicos y las diputaciones o consells. El PP no quiere que se debata lo que han hecho sus cargos públicos en comunidades autónomas y ayuntamientos en que han protagonizado múltiples casos de corrupción como en nuestra comunidad o en la valenciana, y quieren taparla con un debate que ahora no toca. El congreso de los diputados se elige para 4 años, el presidente del gobierno puede adelantar las elecciones pero no la oposición, esta para cambiar el gobierno puede presentar una moción de censura. ¿Porqué no la presenta el PP?. Porque sabe que ningún otro grupo parlamentario la apoyaría.
González Pons se ha alegrado de que se haya archivado 4 causas contra Fabra, presidente de la Diputación de Castellón, por prescripción. Cabe recordar que prescripción no quiere decir inocencia. Aquí fue absuelto Cañellas por el túnel de Sóller junto a otros declarados culpables por haber prescrito el delito. A pesar de todo, Aznar le obligó a dimitir. Fabra tiene otros frentes abiertos que no han prescrito y debería explicar su enriquecimiento ya que la gente no se cree que le haya tocado 10 veces la lotería.
Onofre Vaquer

(Carta enviada a Diario de Mallorca i no publicada)


EL SISTEMA ELECTORAL
Al Diario de Mallorca del 16 de novembre, Xavier Domènech afirmava que CIU venció en votos y escaños las dos anteriores elecciones. No és del tot cert. A les dues darreres eleccions autonòmiques a Catalunya, el Partit dels Socialistes de Catalunya fou el més votat però no el que tingué més escons, que fou Convergència i Unió, perquè a la província de Barcelona es necessiten més vots que a les altres per aconseguir-lo. El 21-7-2010 Tomás Salinas publicava una carta criticant el sistema electoral espanyol que considera injust al elegit diputats per circumscripcions provincials. Es queixava de que als partits minoritaris d’àmbit estatal, com Esquerra Unida, no els serveixen per res els vots que tenen a províncies on no obtenen cap escó, mentre que partits nacionalistes amb els vots concentrats a unes poques províncies amb menys vots tenen més escons. Malgrat tot, el nostre sistema electoral és proporcional, diferent a altres estats que el tenen majoritari. A França i Gran Bretanya hi ha districtes unipersonals, cada districte elegeix un sol diputat i un partit que fes segon a tots els districtes no tindria cap escó. Els partidaris del sistema majoritari diuen que s’evita una excessiva fragmentació del parlament que faria el país ingovernable. Hi ha veus, sobretot des de la dreta, que demanen canvis en el sistema electoral perquè les minories tinguin menys representació, sobre tot les nacionalistes, per una millor governabilitat. A un sistema electoral pur on el districte fos tota Espanya moltes províncies no tindrien representants. Dia 22 de juriol a aquest diari, Antonio Papell afirmava: “el país puede ser ingobernable si las minorías adoptan por sistema posturas radicales e intentan una sobrevaloración de la influencia que les corresponde”. I afegia que si la inestabilitat fos sistemàtica caldria reformar el sistema electoral i la Constitució per assegurar la governabilitat. El PP en temps de Gabriel Cañellas eleva del 3 % al 5 % el percentatge de vots necessari per entrar al repartiment d’escons a les eleccions autonòmiques. Entenc la postura d’Esquerra Unida. Hi ha una proposta de la Universitat de Granada per renovar el sistema d’elecció al Congrés, on la majoria d’escons s’elegirien pel sistema actual en que el districte electoral és la província, i després hi hauria un número de diputats elegits a un districte estatal (com a les europees) que permetria que algunes minories tinguessin més representació. Tal vegada s’hauria d’estudiar la proposta.
Tomás Salinas afirmava “si vives en Barcelona, con tu elección influyes más en el destino de tu país que si lo haces en Alicante”. No és cert. El vot a Sória val més que a Barcelona. Cada província té un mínim de diputat, tres, i després en té més segons la població. Malgrat Sória tingui 3 diputats i Barcelona 33, a Sória (i altes províncies poc poblades) es necessiten menys vots que a Barcelona per tenir un diputat. Al Senat cada província peninsular té 4 senadors, i aquí sí que les províncies menys poblades tenen una representació molt superior a les més poblades.
Onofre Vaquer

(Enviat a Diario de Mallorca el novembre de 2009 i no publicat)

No hay comentarios: