sábado, 7 de octubre de 2023

CONQUESTA I REPARTIMENT DE MALLORCA

Publicat al setmanari Felanitx el 24-4-2023

CONQUESTA I REPARTIMENT DE MALLORCA

Onofre Vaquer

Plàcid Pérez ha publicat "Conquesta i repartiment de Mallorca.     Els inicis de la colonització. 1230-1256" (El Gall Editor, 2022). En Plàcid era company de curs al institut Ramon Llull, no va seguir a la universitat treballant a Alfàbia perquè poguéssim veure bé les televisions, però als dies lliures anava als arxius, després es llicencià i doctorà el 2021. El llibre recull bona part de la seva tesi.

Després de la carnisseria de la conquesta de la ciutat i el saqueig de totes les cases, el llibre explica com es va efectuar el repartiment del botí moble, immoble i semovent (bestiar) entre els components de l'host, com indemnització de tot quant aportaren a la conquesta. Els agraciats no foren petits propietaris pagesos lliures sinó senyors de baronies. S'estableixen senyories que no pretenen l'explotació directa de la terra, sinó la producció de renda. La terres rebudes no eren per treballar-les sinó per fer-les treballar a altres, bé mitjançant sots-establiments o amb mà d'obra esclava. Els senyorius de major extensió romangueren en mans dels magnats laics i eclesiàstics més rellevants com Nunyo Sanç, el comte d'Empúries, el vescomte de Bearn o el bisbe de Barcelona, tindran el nom de baronies. Rebran censos i delmes (que més tard compartiran amb l'església), i es reservaran l'alou. Tots tindran part a la ciutat, rebent cases i obradors. A la porció reial (mitja illa) hi haurà 287 beneficiaris en 817 explotacions, 1.184 cases i 101 obradors a ciutat, però molts menys a les porcions del magnats. Al quartó del comte d'Empúries  hi entren el bisbe de Girona, l'abat de Sant Feliu de Guíxols, el sagristà d'Urgell, el paborde de Solsona, Ramon de Pertegàs (canonge de Barcelona), els homes de Narbona i Guillem de Sant Vicenç, ningú més. El quartó del vescomte de Bearn, que el 1310 passà al patrimoni reial, rebran béns Bernat de Santa Eugènia, el sagristà de Barcelona, el sagristà de Girona i l'ardiaca de Barcelona. La porció de Nunyo Sanç, que fou venuda al rei el 1241, on hi havia Felanitx, no hi ha repartiment, el comte remunerà individualment als seus cavallers, després feu donacions a institucions religioses com el Císter, l'ordre de Calatrava, al Temple, solars als genovesos i cases a jueus. Al quartó dels bisbe de Barcelona es fan 12 parts, 7 pel bisbe, 3 per Ramon Berenguer d'Àger (inclou les baronies de Banyalbufar i Bunyolí  que passaria als Pacs al XV), 2 per Nunyo Sanç, també reberen béns Gilabert de Cruilles i Bernat de Lloret. Els barons havien de prestar homenatge al rei i participar en la defensa posterior de l'illa. Altres tenien terres en alou franc. Els magnats cediren el desè a l'Església, seria la porció temporal de la Seu. Els magnats no quedaren a l'illa però a alguns porcioners els imposen la residència. Es prohibeix alienar béns a cavallers i eclesiàstics, si bé hi haurà excepcions amb autorització reial. Els magnats anomenen batles per jutjar en causes civils reservant-se el monarca les penes d'efusió de sang. Hi ha litigis perquè senyors volen tenir la jurisdicció criminal, de vegades amb l'anuència del rei com va passar a Felanitx el 1351 amb Valentí Ses Torres.

Després del repartiment la majoria dels beneficiaris no s'establí a l'illa i hi haurà una gran mobilitat immobiliària. Els conqueridors administraren el patrimoni mallorquí a distància a través de procuradors. Molts alienaren els immobles rebuts inclosos els petits beneficiaris. El cavaller Carroç, fill il·legítim d'un genovès capità d'armada, s'instal·là a Felanitx que havia obtingut en feu de Nunyo Sanç, després anà a la conquesta de València. El patrimoni reial i els grans senyorius feudals foren els majors beneficiats de la desfeta dels conqueridors menys acomodats. L'Església fou molt beneficiada, no sols els bisbat sinó també diferents convents i parròquies amb donacions, aniversaris, capellanies i obres pies. Els porcioners establiren a colons pagesos les explotacions a canvi de rendes en diners o en espècie. Hi ha alguns contractes de parceria o amitges com el que fa Abrahim Alfacchim de Tortosa als germans pla de Benifarda. Però serà més eficaç l'establiment a colons immigrants cedint el domini útil perpètuament a canvi d'un cens.                                         


No hay comentarios: