domingo, 13 de diciembre de 2020

CRISTÓBAL COLÓN. DE LOS ENIGMAS A LAS CERTEZAS.

 El setmanari Felanitx del 11-12-2020 publica aquest article:

LLIBRES

VAQUER BENNASAR, Onofre: Cristóbal Colón. De los enigmas a las certezas, Madrid: Europa Ediciones, 2020, 400 págs., ISBN: 979-12-201-0006-9

Sobre el lloc de naixement de Colom, o sobre el possible pre-Descobriment, s'han escrit un cúmul tan inimaginable de bajanades que només són explicables pel desequilibri mental d'algun d'aquests autors, o per un xovinisme patrioter difícil de comprendre per a qualsevol persona mitjanament lúcida. Sempre hem mantingut que l'important de Colom no és el seu lloc de naixement, sinó l'obra que ens va llegar, els seus viatges i el significat que van tenir els seus descobriments. És cert que des del primer moment es va obrir un debat massa forçat, ja que Colom sempre va afirmar que era genovès i, alguns consideraven que un estranger no podia haver realitzat una gesta, la qual es va atribuir a algun compatriota desconegut, però a qui el forà havia robat la seva proesa. Sobre aquesta mateixa qüestió, a les Balears hem patit una veritable allau de absurdes teories sobre la pàtria petita de Colom. Si al segle XV una persona s'hagués dirigit a Colom i li hagués comentat que no era qui deia ser i que mentia com un bergant sobre el seu lloc d'origen, sinó que era un jueu o un bastard, hauria corregut la sang pels carrers de Sevilla.

 Afortunadament l'obra d'Onofre Vaquer ve a posar fi als disbarats realitzats per molts historiadors aficionats. En aquest sentit, la robustesa investigadora, la meticulositat en el seu pacient tasca efectuada en els diferents arxius i la quantitat de documents analitzats per Vaquer són d'una solidesa tan enorme que liquiden per complet la qüestió, si mai l'hagués hagut, del naixement de l' Almirall. D'aquesta manera Vaquer no s'ha limitat només a la utilització bibliogràfica tan necessària en les investigacions, que per cert és tremendament rica i abundant, sinó que ha utilitzat els recursos i les sèries documentals de moltíssims arxius i centres de documentació. Des dels propis de les illes Balears passant pel de la Corona d'Aragó, a l'importantíssim Arxiu Històric Nacional. No obstant això, l'investigador ha anat més enllà i també ha aprofundit en diversos arxius que es troben fora de les nostres fronteres i que, pel tema que ens ocupa, eren d'imprescindible consulta, com són els de Marsella, Gènova o Florència.

Passant ja a l'estructura de l'obra presentada per Onofre Vaquer la podríem resumir en tres grans blocs. En primer lloc, Vaquer exposa les diferents teories sobre el naixement de Colom, incidint en els errors que van presentar o presenten, a el rebuig científic que algunes d'elles van rebre en el passat, o al més que qüestionable mètode seguit per autors del nostre més immediat present . No cal dir que algunes d'elles són, si més no, insensateses de mida descomunal, però, com cita Carlos Martínez Shaw en el pròleg, encara que siguin teories absolutament desgavellades val la pena llegir-les, encara que només sigui per la hilaritat que produeixen. En segon lloc, l'autor passa a desenvolupar el veritable nucli de la seva recerca: les certeses sobre l'Almirall i, com ja hem esmentat anteriorment, liquidant completament qualsevol tipus de dubte que es pogués albergar sobre el seu origen, llengua o procedència. Un altre dels exemples que demostren la bona feina de Vaquer és la referència a la inexistent Escola Cartogràfica Mallorquina que, encara citada per Nordensköld, mai va ser tal. Però, el capítol definitiu de l'obra de Vaquer és el que dedica a la família de Domenico di Colombo i a la llarga i exhaustiva llista de documents que al·ludeixen directament a aquesta estirp, i per tant a la pròpia història de Colom.

Finalment, el tercer gran bloc el destina a analitzar els viatges colombins, concloent amb un breu capítol sobre els plets que es van originar per les reclamacions dels privilegis atorgats i anul·lats, i altre plet de successió al mayorazgo. I ja, per concloure la presentació de l'estructura, l'autor també fa referència, encara que molt breument, sobre punts tangencials com poguessin ser les llegendes del pilot anònim o la transcendència de les suposades informacions facilitades per Toscanelli, a més de mites i tòpics que estan en la mentalitat de molta gent.

  Antoni Picazo Muntaner

Professor d'Història d'Amèrica de la UIB


No hay comentarios: